Είναι ένα παιγνίδι…

tichu_box

Σήμερα θα σας μιλήσω για το Tichu…

Δεν είμαι ειδικός, ούτε κάποιος «τρελλός παίκτης» αλλά επειδή πραγματικά πιστεύω οτι αξίζει να μαθευτεί (κι άλλο) αυτό το παιγνίδι.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ TUTORIAL, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ!!!

Το Tichu λοιπόν είναι ένα παιγνίδι με κάρτες το οποίο παίζεται με 3 έως και 6 παίκτες. Έχω παίξει μόνο την εκδοχή των 4 παικτών η οποία είναι και η πιο δημοφιλής.

Το παιγνίδι παίζεται με 2 ομάδες των 2 παικτών και στους οποίους μοιράζεται όλη η τράπουλα εξ αρχής.
Αντικειμενικός σκοπός του παιγνιδιού είναι η ομάδα να φτάσει τους 1000 πόντους.  Αυτό γίνεται ξεφορτώνοντας τα φύλλα που έχουμε στο χέρι και μαζεύοντας μπάζες (δηλαδή πόντους.)

Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ

Φανταστείτε μια τράπουλα 52 φύλλων όπως τις κανονικές, αλλά με άλλα σύμβολα. Αντί για κούπα, καρό, μπαστούνι και σπαθί υπάρχουν τα αστέρια, διαμάντια, σπαθιά και κάτι σαν παγόδες (ή δεντράκια, what ever).
Η διαφορά αυτής της τράπουλας είναι οι 4 επιλέον κάρτες που περιλαμβάνει οι οποίες είναι: ο Δράκος, ο Φοίνικας, το Mahjong και τα Σκυλάκια. Θα εξηγήσουμε παρακάτω τι κάνει η κάθε κάρτα.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ

-Αρχικά μοιράζονται 8 φύλλα σε κάθε παίκτη. Στη συνέχεια μοιράζονται και τα υπόλοιπα 6.
-Στη συνέχεια κάθε παίκτης πρέπει να δώσει από ένα φύλλο σε κάθε παίκτη. Συνήθως δίνουμε τα «χειρότερά» μας φύλλα στους αντιπάλους, και κάποιο «καλό» (αν όχι το καλύτερο, ανάλογα με την περίσταση) στο συμπαίκτη μας.
Προσοχή: Σε αυτή τη διαδικασία δε μιλάμε, δε ρίχνουμε υπονοούμενα, δε ζητάμε συγκεκριμένα φύλλα…

ΠΩΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ

Ο παίκτης που παίζει πρώτος μπορεί να διώξει φύλλα από το χέρι του με τους εξής τρόπους.
-Μονοφυλλία: Ρίχνω ένα οποιοδήποτε φύλλο στο τραπέζι. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει ένα οποιοδήποτε φύλλο, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από το προηγούμενο (έριξα 2? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε φύλλο από 3 και πάνω).
-Ζευγάρι: Ρίχνω ένα οποιοδήποτε ζευγάρι ίδιων φύλλων στο τραπέζι. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει ένα οποιοδήποτε ζευγάρι, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από το προηγούμενο (έριξα 5-5? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε ζευγάρι από 6-6 και πάνω).
-Ζευγάρια: Ρίχνω παραπάνω από ένα ζευγάρια ίδιων φύλλων στο τραπέζι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα η δύναμη των αριθμών να αυξάνει κατα 1. Π.χ. μπορώ να ρίξω 5-5/6-6/7-7. Ο επόμενος παίκτης αν θέλει να με χτυπήσει θα πρέπει να ρίξει 3 ζευγάρια με το χαμηλότερο να είναι 6-6.

Κάπου εδώ θα τονίσω κάτι: Ό,τι παίζει ο πρώτος παίκτης, πρέπει να παίξουν κι οι υπόλοιποι. Παίζει μονοφυλλία στο τραπέζι? Όλοι παίζουμε μονοφυλλία. Δεν έχουμε φύλλο να ρίξουμε ή έχουμε φύλλο αλλά δεν θέλουμε να το ρίξουμε σε αυτό το γύρο? Πάμε ΠΑΣΟ…
Και συνεχίζω.

-Τρία ίδια φύλλα: Ρίχνω μια τριάδα ίδιων φύλλων στο τραπέζι. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει οποιαδήποτε τριάδα ίδιων φύλλων, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από την προηγούμενη (έριξα J-J-J? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιαδήποτε τριάδα από Q-Q-Q και πάνω).
-Full: Ρίχνω 3 ίδια φύλλα + 2 ίδια φύλλα. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει οποιδήποτε full αρκεί η τριάδα να είναι η μεγαλύτερη από την προηγούμενη (έριξα 2-2-2/Κ-Κ? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε Full από 3-3-3/Χ-Χ και πάνω).
-Κέντα: Ρίχνω μια σειρά φύλλων, ανεξαρτήτως χρώματος και σχήματος, η οποία πρέπει να έχει το λιγότερο 5 φύλλα. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει οποιαδήποτε σειρά φύλλων αρκεί να είναι ισχυρότερη από την προηγούμενη, τουλάχιστον κατά 1 (έριξα 2-3-4-5-6? Ο επόμενος μπορεί να παίξει μια κέντα 5 φύλλων η οποία θα ξεκινάει από 3 και πάνω).
Σημείωση: Όσα φύλλα έχει η κέντα που ρίχνει ο πρώτος, τόσα πρέπει να έχει και η επόμενη. Ρίχνω κέντα 7 φύλλων? Ο επόμενος για να με χτυπήσει πρέπει να ρίξει κι εκείνος μια κέντα 7 φύλλων.

ΕΙΔΙΚΑ ΦΥΛΛΑ

majongMahjong
Ο παίκτης που έχει το Mahjong παίζει πρώτος. Το Mahjong παίζεται με 2 διαφορετικούς τρόπους:
-Σε άδειο τραπέζι, για ξεκίνημα μονοφυλλίας. Σαν αριθμός έχει την αξία (1). Ο παίκτης που ξεκινάει μονοφυλλία με Mahjong έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον επόμενο παίκτη να του ρίξει οποιοδήποτε φύλλο θέλει. Αν ο επόμενος το έχει, το ρίχνει υποχρεωτικά. Αν δεν το έχει, παίζει ό,τι θέλει.
-Σε κέντα που ξεκινάει από Mahjong (δηλαδή: Μ-2-3-4-5). Ο παίκτης που ρίχνει κέντα με Mahjong έχει το δικαίωμα να ζητήσει μια κέντα ίδιου πλήθους φύλλων η οποία θα περιλαμβάνει ένα φύλλο της επιλογής του (π.χ. «θέλω μια πεντάρα κέντα που να έχει μέσα Ρήγα [Κ]). Ο πρώτος παίκτης που έχει τέτοια κέντα είναι υποχρεωμένος να τη ρίξει στο τραπέζι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: [27/08/2012] Πολλοί ζητούν διευκρινίσεις για την περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ζητά το Mahjong. Να τονίσω πως, αν σε κάποιο γύρο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, το παιγνίδι συνεχίζεται μέχρι αυτό να γίνει εφικτό. Επίσης, όσον αφορά τις βόμβες (οι νεώτεροι κάντε υπομονή, θα καταλάβετε παρακάτω :P) όταν το Mahjong ζητήσει ένα φύλλο και κάποιος παίκτης έχει και τα τέσσερα, ΡΙΧΝΕΙ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.

phoenixΦοίνικας
Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη κάρτα στο παιγνίδι.
Ο Φοίνικας παίζεται με 2 διαφορετικούς τρόπους:
-Μπαλαντέρ. Είτε σε ζευγάρι (π.χ. 7-Φ) είτε σε τριάδα (π.χ. Κ-Κ-Φ) είτε σε full (9-9-Φ/3-3) είτε κέντα (6-7-8-9-Φ-J) είτε σε μονοφυλλία.
-Μονοφυλλία.Στη μονοφυλλία ο Φοίνικας έχει αξία +0.5 από το προηγούμενο φύλλο. Δηλαδή αν π.χ. έχω ρίξει 10 και πέσει Φοίνικαςμ μετράει σαν 10.5
Αν ρίξω Άσσο και πέσει Φοίνικας, μετράει σαν Άσσος,5 (και καλά…?)

hundΣκυλάκια
Τα Σκυλάκια παίζονται μόνο σε κενό τραπέζι και στερούν από τον επόμενο παίκτη τη σειρά του. Δηλαδή αν εγώ ρίξω Σκυλάκια, ο επόμενος παίκτης χάνει τη σειρά του και παίζει ο συμπαίκτης μου.  Σε περίπτωση που ο συμπαίκτης μου έχει τελειώσει, παίζει ο επόμενος μετά από αυτόν που χάνει τη σειρά του, δηλαδή ο αντίπαλός μου πάλι. Σε περίπτωση που έχουν μείνει 2 παίκτες, ανάλογα με τη θέση τους στο τραπέζι, παίζει είτε αυτός που έριξε τα σκυλάκια είτε ο αντίπαλος.

dracheΔράκος
Ο Δράκος παίζεται μόνο σε μονοφυλλία και είναι η ισχυρότερη κάρτα  (δεν κόβεται από τον Φοίνικα). Χτυπιέται μόνο από τις βόμβες.

ΜΠΑΖΕΣ

Αυτό είναι το κομβικό σημείο του παιγνιδιού. Σκοπός του παιγνιδιού είναι να ξεφορτωθούμε πρώτοι το χέρι μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να παίρνουμε μπάζες. Αυτό γίνεται όταν το φύλλο (ή ο συνδυασμός) του τελευταίου παίκτη, δεν έχει χτυπηθεί από κανέναν. Παράδειγμα: Αν έχει ξεκινήσει μια μονοφυλλία, ο παίκτης που θα ρίξει το μεγαλύτερο φύλλο παίρνει τη μπάζα, και παίζει εκείνος πρώτος.

Σημείωση: Όταν παίρνουμε μπάζα με Δράκο, δίνουμε τη μπάζα αυτή στον αντίπαλο που πιστεύουμε οτι θα βγει τελευταίος.

ΒΟΜΒΕΣ

Ως βόμβα εννοούμε το συνδυασμό εκείνο των φύλλων, ο οποίος πέφτει ανα πάσα στιγμή στο παιγνίδι, και παίρνει κατευθείαν τη μπάζα, εκτός κι αν χτυπηθεί από άλλη βόμβα. Υπάρχουν 2 βόμβες:
1) Το καρέ: Δηλαδή 4 ίδια φύλλα (4 Τριάρια, 4 Ρηγάδες κλπ…)
2) Κέντα χρώμα: Κέντα ίδιου χρώματος, η οποία έχει το λιγότερο 5 φύλλα.

Η βόμβα κέντα είναι δυνατότερη από τη βόμβα καρέ. Οπότε αν κάποιος ρίξει καρέ για να πάρει τη μπάζα, μπορεί να χτυπηθεί από κέντα χρώμα.

ΠΟΝΤΟΙ

Κάθε μοίρασμα τελειώνει μόλιες βγει πρώτη μια ομάδα.
Για τον τελευταίο παίκτη ισχύουν τα παρακάτω:
-Δίνει τις μπάζες του στον παίκτη που βγήκε πρώτος
-Δίνει τα φύλλα του στην αντίπαλη ομάδα.

Τα φύλλα που δίνουν πόντους είναι τα εξής:
Πεντάρια: Κάθε πεντάρι μετράει για 5 πόντους
Δεκάρια: Κάθε δεκάρι μετράει για 10 πόντους
Ρηγάδες: Κάθε Ρήγας μετράει για 10 πόντους
Δράκος: Ο Δράκος μετράει για 25 πόντους
Φοίνικας: Ο Φοίνικας μετράει για -25 πόντους

Νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που φτάνει πρώτη τους 1000 πόντους

TICHU – GRAND TICHU – [1-2]

Last but not least, κάτι που κάνει τη διαφορά στο παιγνίδι…
Grand Tichu
Όταν μοιράζονται τα πρώτα 8 φύλλα, αν κάποιος παίκτης -έχοντας δει μόνο τα πρώτα 8 από τα 14 φύλλα του- πιστεύει πως εκείνος θα βγει πρώτος, δηλώνει «Grand Tichu». Αν το επιτύχει, η ομάδα του επιβραβεύεται με +200 πόντους. Αν όμως αποτύχει, χάνει 200 πόντους…
Tichu
Όταν μοιραστούν και τα 14 φύλλα, αν κάποιος παίκτης -έχοντας δει όλα τα φύλλα του- πιστεύει πως εκείνος θα βγει πρώτος, δηλώνει «Tichu». Αν το επιτύχει, η ομάδα του επιβραβεύεται με +100 πόντους. Αν όμως αποτύχει, χάνει 100 πόντους.
Προσοχή: Tichu λέμε την πρώτη φορά που ρίχνουμε φύλλο στο παιγνίδι. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορώ για 3 γύρους να πηγαίνω πάσο, και την πρώτη φορά που θα παίξω να πω Tichu.
1-2
Αν μια ομάδα κάνει το 1-2, αυτομάτως τελειώνει η παρτίδα και γράφονται 200 πόντοι στη νικήτρια ομάδα.
Tichu 1-2
Αν μια ομάδα κάνει Tichu 1-2, αυτομάτως τελειώνει η παρτίδα και γράφονται 300 πόντοι στη νικήτρια ομάδα.
Grand Tichu 1-2
Αν μια ομάδα κάνει Grand Tichu 1-2, αυτομάτως τελειώνει η παρτίδα και γράφονται 400 πόντοι στη νικήτρια ομάδα.
————————————————————————————————————————————————-

Καλή Διασκέδαση!

Σ.

Advertisements

126 Σχόλια to “Είναι ένα παιγνίδι…”

 1. mari Says:

  einai arrostia to paixnidaki!!!!!!!

 2. Νίκος Says:

  Αντικειμενικός σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι κάποιος να ξεφορτωθεί όλα τα φύλλα του, αλλά στο τέλος της παρτίδας να έχει συγκεντρώσει όσους περισσότερους πόντους μπορει…

 3. 0038split Says:

  Μάλιστα.

  Κατά τα άλλα πως το βρήκες το tutorial?

  • Caliban Says:

   Πολυ καλος οδηγος! Μπραβο για την καλη σου δουλεια. Απλα εχω να ρωτησω κατι που δεν διευκρινιζεται παραπανω. Το σκυλι αν το πεταξεις οταν μεινεις 1v1 παντα παιζεις εσυ ξανα; Ή παιζει ρολο αν ο αντιπαλος σου βρισκεται μετα απο εσενα ή μετα απο τον συμπαιχτη σου (ο οποιος ηδη εχει βγει απτην παρτιδα).

 4. ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΕΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Says:

  ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΤΟ ΜΑΝΙΟΥΑΛ ΣΟΥ ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΕΙΣΑ Ι ΦΟΒΕΡΟΣ..
  ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ… ΄)

  ΝΙΚΟΣ

 5. zingas Says:

  Πολυ καλο tutorial αλλα εχεις ενα λάθος φιλε μου.Αυτός που βγαίνει τελευταίος τα φυλλα που κραταει στο χερι του δεν τα δινει στη νικητρια ομαδα αλλα στους αντιπαλους…

 6. 0038split Says:

  Γειά και χαρά Zinga,

  Sorry αλλά λέμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αποκλείεται κάποιος που έχει βγει τελευταίος να δώσει τα φύλλα στο συμπαίκτη του, μιας και έχει νικήσει η αντίπαλη ομάδα! Άρα, τα δίνει στους αντίπαλους.

  Είτε «αντίπαλοι», είτε «νικήτρια ομάδα» μιλάμε για το ίδιο ακριβώς πράγμα, μιας και η «νικήτρια ομάδα» είναι οι «αντίπαλοι»…

  Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!
  Σ.

  • HoiiiiiioH Says:

   ΠΟΝΤΟΙ

   Κάθε μοίρασμα τελειώνει μόλιες βγει πρώτη μια ομάδα.
   Για τον τελευταίο παίκτη ισχύουν τα παρακάτω:
   -Δίνει τις μπάζες του στον παίκτη που βγήκε πρώτος
   -Δίνει τα φύλλα του στη νικήτρια ομάδα.

   Epeidi sto tichu nikitria omada den 8ewreitai auti pou 8a bgei prwti se ena round alla auti pou 8a parei tous pontous sto round auto, swsto einai na poume oti oti o teleutaios dinei ta filla tou stin antipali omada kai oxi stin nikitria…
   Den paizei rolo poios 8a bgei prwtos dld.. Skopos einai na parete tous pontous kai as bgite deuteroi.. uparxoun apeira paradigmata kai san to pio aplo 8a parathesw to parakatw
   Kapoios(paiktis1) leei tichu me DR PHAAQQQ998877magionk. petaei ola tou ta fila kai oloi lene paso kai bgaieni 1os(+100).. san apotelesma pairnei ola ta fila tou mpazes(pou den exoun kanena ponto mesa) kai malista pairnei kai ton PH(-25). omws dinei ton DR se enan apo tous antipalous..O simpaiktis tou paikti1 bgainei teleutaios xwris na parei kamia mpaza… apotelesma einai
   i omada pou eipe TICHU na parei 100-25=75 pontous
   enw i omada pou bgike deuteri pire 125 pontous
   toso apla
   an bgeis prwtos dld xwris na kaneis Point Game den ekanes tpt

   • 0038split Says:

    Γειά χαρά, και ευχαριστώ για το σχόλιο!

    Επειδή το συγκεκριμένο κομμάτι προκαλεί σύγχυση το άλλαξα 🙂 Απλώς, να διευκρινίσω οτι δεν διαφωνούμε κάπου, απλώς εκτίμησα οτι η συγκεκριμένη λέξη είναι καταλληλότερη για την περιγραφή.

    Keep posting!!!

 7. FilipposKromzy Says:

  exw mia erwtisi

  ama kapoios exei to magiong kai zitisei ena 4 gia paradeigma,kai o epomenos paixtis den exei kai riksei ena 9,meta o epomenos prepei na riksei 4 anagastika h’ sinexizete kanonika to paixnidi?

  • 0038split Says:

   Καλημέρα,

   Θα απαντήσω στο παράδειγμά σου:

   Το Mahjong ζητάει 4, ο επόμενος δεν έχει και παίζει 9.
   ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ 10 ΚΑΙ ΠΑΝΩ.
   Όμως, αυτός που θα κερδίσει τη μπάζα, αν έχει 4 πρέπει αμέσως μετά να το ρίξει, είτε σε μονοφυλλία είτε σε κέντα, είτε ό,τι να’ναι. Αρκεί να πέσει 4 στο τραπέζι…

  • georgoud Says:

   Συνεχιζεται κανονικα το παιγνιδι σε ολες τις περιπτωσεις εκτος
   ΑΝ ο επομενως παικτης μετα απο αυτον που εχει ριξει το 9 εχει βομβα στα 4 (ειτε καρε του 4 ειτε κεντα-βομβα με 4).Τοτε πρεπει να ριξει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ τη βομβα του (κι αυτο γιατι μπορει να παιξει αυτο τον συνδιασμο (και) πανω στο 9).Ακομα αν ο πρωτος παικτης ριξει κεντα με το Mahjong και ζητησει -εστω και παλι- 4, αν ο επομενως ή οποιοσδηποτε παικτης εχει βοβμα στο 4 (καρε ή και βομβα κεντα ανεξαρτητου του πληθους των φυλλων ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να την ριξει. Γενικα αν μας ζητησουν ενα φυλλο με το Mahjong το οποιο το εχουμε σε βομβα και δεν εχουμε το ενακτηριο συνδιασμο του Mahjong οφειλουμε να τη ριξουμε. Κι αυτο επαναλαμβανω καθως μπορει η βομβα (και αρα πρεπει) να πεσει οταν ερθει η σειρα του παικτη που την εχει (ή οποτε θελησει να τη ριξει μεχρι να ερθει η σειρα του)

  • Βαγγελης Γκουλιος Says:

   Εκτος και αν υπαρχει βόμβα με τον αριθμό που ζήτησε όπου εκει πρέπει να την ρίξει ..
   Σημειωση : Η βομβα πεφτει οποτε επιθυμει ο παιχτης που την εχει λεγοντας στοπ !Μονο σε κενο χερι δλδ σε χερι που εχει παρει αντιπαλος δεν μπορει να πεσει βομβα !!

  • Γιώργος Says:

   Μία διευκρίνηση μόνο.. Όταν αυτός που έχει το Mahjong ζητήσει π.χ. 4 (σε μονοφυλία) και ο επόμενος έχει βόμβα στο 4, μπορεί να παίξει το ένα 4 και να κρατήσει τα υπόλοιπα.

 8. ΜΑΝΟΣ Says:

  nice !

 9. BeTheBestToBeatTheBest Says:

  Καλησπέρα και μπράβο που ασχολήθηκες να γράψεις τους κανόνες.
  Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε αλλά ας το ξαναπώ.Ο τελευταίος τα φύλλα δίνει την μπάζα του στον πρώτο και τα φύλλα του χεριού του στην αντίπαλη ομάδα.Εγώ έχω να κάνω τις εξής ερωτήσεις:
  1.Το Mahjong σε περίπτωση μονοφυλλίας πρέπει να το πετάξεις μόνο του?Γιατί αν υποθέσουμε πως αποτελεί το φύλλο με το οποίο δηλώνεται ότι παίζεις πρώτος μπορείς να πετάξεις M+2 ή μαζί με οποιοδήποτε άλλο μονό φύλλο.
  2.Ο φοίνικας μπορεί να παιχτεί μόνος του?
  3.Είναι σίγουρο ότι ο δράκος ρίχνεται μόνο σε μονοφυλλία?Έχω την εντύπωση πως μπορείς σε κάθε συνδυασμό και ότι από τον δράκο υπερτερεί μόνο η βόμβα.Και παίζοντας τον δράκο τον δίνεις σε έναν απο την αντίπαλη ομάδα μαζί με τα φύλλα που έχει κάτω και έπειτα παίζεις πρώτος.

  Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.

  • 0038split Says:

   Γειά σου φίλη/ε 🙂

   Κατ’αρχήν ευχαριστώ για το σχόλιο! Στο ψητό τώρα:

   1.Το Mahjong σε περίπτωση μονοφυλλίας πρέπει να το πετάξεις μόνο του?Γιατί αν υποθέσουμε πως αποτελεί το φύλλο με το οποίο δηλώνεται ότι παίζεις πρώτος μπορείς να πετάξεις M+2 ή μαζί με οποιοδήποτε άλλο μονό φύλλο.
   Το Mahjong πέφτει μόνο του, σε κενό τραπέζι. Δεν μπορείς να το παίξεις με οποιοδήποτε άλλο φύλλο διότι πολύ απλά έχει αξία 1. Εκτός κι αν το βάλεις στην αρχή της μικρότερης δυνατής κέντας (Μ-2-3-4-5)

   2.Ο φοίνικας μπορεί να παιχτεί μόνος του?
   Φυσικά. Μπορεί να παιχτεί σε μονοφυλλία και έχει αξία +0.5 από το τελευταίο φύλλο που έπεσε. Αν πέσει σε κενό τραπέζι (δλδ είναι το πρώτο φύλλο) έχει απλά αξία 0.5 (και όχι ό,τι θέλεις)

   3.Είναι σίγουρο ότι ο δράκος ρίχνεται μόνο σε μονοφυλλία?Έχω την εντύπωση πως μπορείς σε κάθε συνδυασμό και ότι από τον δράκο υπερτερεί μόνο η βόμβα.Και παίζοντας τον δράκο τον δίνεις σε έναν απο την αντίπαλη ομάδα μαζί με τα φύλλα που έχει κάτω και έπειτα παίζεις πρώτος.

   Είναι σίγουρο, ο Δράκος παίζεται μόνο σε μονοφυλλία. Και δίνουμε τη μπάζα του δράκου στον αντίπαλο που πιστεύουμε οτι θα τερματίσει τελευταίος (γιατί πολύ απλά ο πρώτος παίχτης παίρνει τις μπάζες του τελευταίου)
   Βέβαια, μπορείς να κρατήσεις τη μπάζα του Δράκου, σε περίπτωση που ρίξεις αμέσως βόμβα από πάνω. Να θυμήσω οτι οι βόμβες πέφτουν οποτεδήποτε στο παιγνίδι, ανεξαρτήτως σειράς.

   Να’σαι καλά!

   • BeTheBestToBeatTheBest Says:

    Ευχαριστώ πολύ.Πλέον θα μπορούμε να το παίζουμε σωστά γιατί είχαμε χάσει τις οδηγίες.Χαχα…
    Υ.Γ. Φίλος

 10. kwstas Says:

  signwmi pou borw na agorasw tin tichu trapoula???

  • 0038split Says:

   Γειά σου Κώστα,

   Το παιγνίδι μπορείς να το βρεις με 3 τρόπους:
   1) Να το παραγγείλεις από το Διαδίκτυο
   2) Σε όλα τα καταστήματα Playhouse
   3) Σε αλυσίδες μεγάλων βιβλιοπωλείων ή καταστήματα με παιχνίδια φαντασίας (τύπου Κάισσα)

   Επίσης, μπορείς να παίξεις διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα http://www.brettspielwelt.de

   • Διονύσης Says:

    νομίζω παίδες οτι πλέον η κάισσα δεν πουλάει την τράπουλα την έχει αναλάβει το playhouse

 11. pantelis Says:

  exairetiki douleia!!!mpravo filee…dieukrinizeis arketes «mikres» & shmantikes leptomereies kai fysika to vasiko tutorial gia neous sto «athlima» einai polu kathodigisimo kai leptomeres//sunexize mesw sxoliwn th douleia g to tichu!!kallio vomva kai sto xeri para drakos kai kartteri 🙂

 12. Alexis Says:

  Kalispera k bravo k apo mena gia tn douleia s! Mia kalh idea 8a itan (afou bikes stn kopo gia ola auta) na edines k merikes xrisimes simvoules opws tn tropo skepsis pe3imatos, kolpa ktl.. Auta apo mena! kalh sunexeia file

  • 0038split Says:

   Γειά σου φίλε Αλέξη,

   Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο 🙂
   Αυτό που προτείνεις είναι ήδη στα σκαριά! Απλώς επειδή είναι συρραφή από διάφορα tutorials που είναι στα αγγλικά, παίρνει χρόνο η συρραφή. Stay tuned…

   Να’σαι καλά!

 13. Νικόλας Says:

  Αναφέρεις παραπάνω πως οι βόμβες πέφτουν ανεξαρτήτως σειράς. Αν για παράγειγμα, δεν είναι η σειρά μου και γω ρίξω μια βόμβα, μετά τίνος σειρά είναι να συνεχίσει; Μπορείς να μας δώσεις ένα παράδειγμα. tnx

  Και ένα ωραίο τραγουδάκι που βρήκα: http://www.youtube.com/watch?v=6gYxB1xeQA4

  • 0038split Says:

   Γειά σου φίλε Νικόλα,

   Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο 🙂
   Λοιπόν: Αν εσύ ρίξεις μια βόμβα και δε χτυπηθεί από άλλη ισχυρότερη παίρνεις τη μπάζα και παίζεις εσύ. Τόσο απλά!

   Παράδειγμα: Ρίχνεις βόμβα 5555. Αν δε χτυπηθείς από βόμβα 6666 [και πάνω] ή από βόμβα κέντα [π.χ. 9-10-J-Q-K χρώμα] παίρνεις τη μπάζα και παίζεις πρώτος.

   Να’σαι καλά!

 14. Siesta Says:

  Πολύ καλές οι οδηγίες, με βοήθησαν πολύ! Ευχαριστούμε για την προσπάθειά σου, σίγουρα άξιζε τον κόπο!
  Έχω τέσσερις ερωτήσεις να κάνω, θα το εκτιμούσα πολύ αν με βοηθούσες!
  -Αν ένας ρίξει το mahjong σε μονοφυλλία και ζητήσει για παράδειγμα 6, ο επόμενος παίκτης που έχει 6666 πρέπει να ρίξει την βόμβα ή μπορεί να ρίξει μονοφυλλία 6?
  -Αν ένας ρίξει Μ2345 και ζητήσει 6 και ο επόμενος έχει και 6666 έχει όμως και 23456 τι πρέπει να ρίξει? Μπορεί να διαλέξει?
  -Αν ένας ρίξει Μ2345 και ζητήσει 6 και ο επόμενος έχει 6666 (όχι όμως πεντάφυλλη κέντα με 6, όχι δηλαδή όπως στην προηγούμενη ερώτηση), μπορεί να πάει πάσο?
  -Αν ένας ρίξει Μ2345 και ζητήσει 6, ο επόμενος αν έχει για παράδειγμα 2345 και φοίνικα (ή φοίνικα και 78910) πρέπει να παίξει την κέντα του με τον φοίνικα=6? Εννοείται όμως ότι δεν έχει «αυθεντικό» 6 αυτός που έχει φοίνικα.

  • 0038split Says:

   Γειά σου φίλε/η Siesta,

   Ευχαριστώ για το σχόλιο 🙂

   Όσον αφορά τις απορίες:
   1) Αν το Mahjong ζητήσει 6 και έχεις 6-6-6-6, ρίχνεις τη βόμβα ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.

   2) Και πάλι, αν έχεις κέντα και βομβα, μπορείς να διαλέξεις. Το νόημα είναι να καλυφθεί το αίτημα του Mahjong, ανεξαρτήτως συνδυασμού, δηλαδή να πέσει 6 στο τραπέζι.

   3) Από τη στιγμή που ζητηθεί 6 και ΕΧΕΙΣ 6, πρέπει να το ρίξεις. Το οτι δεν έχεις κέντα (αυτό που έπαιξε το Mahjong δηλαδή) δεν έχει σημασία.

   4) Εδώ λίγο προσοχή: Ο παίκτης που έχει μια τέτοια κέντα ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να τη ρίξει, γιατί το Mahjong ζητάει 6. Έχει όμως το δικαίωμα να παίξει κανονικά την κέντα του. Όμως, το αίτημα του Mahjong εκκρεμεί και μόλις υπάρχουν οι προϋποθέσεις πρέπει να πέσει στο τραπέζι 6, με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό το «με οποιονδήποτε τρόπο» θα το καταλάβεις καλύτερα αν μπεις στον κόπο να διαβάσεις όλα τα comments, θα σου λυθούν τυχόν απορίες.

   Να’σαι καλά!

   • Βαγγελης Γκουλιος Says:

    Ο φιλος μου εκανε ενα λαθος εδω ..
    1) αν ζητηθει 6 και εχεις βομβα 6αρια μπορεις να πεταξεις εστω και ενα 6αρι !!Απλα σκεψου πως η βομβα σου δινει χερι και ξεφορτωνεσαι 4 φυλλα !!!Ισως σε συμφερει να πεταξεις την βομβα 🙂
    Επισης να προσθεση στο
    3) Αν σου ζητηθει 6 και εχεις μια κεντα η οποια θα σε χαλασει – αλλα εχεις και βομβα (κεντα χρωμα ή καρε ) σε αλλον αριθμο μπορεις να ριξεις την βομβα και αφου παρεις χερι να παιξεις κατι με τον αριθμο που ζητηθηκε !!!

    Πολυ καλο Ποστ 🙂

 15. Gioklui Says:

  Εγω εχω να κανω μια παρατηρηση…

  Αν μια ομάδα κάνει Tichu 1-2, αυτομάτως τελειώνει η παρτίδα και γράφονται 300 πόντοι στη νικήτρια ομάδα.

  Εδω να υποθεσω εννοεις οτι ο παικτης που ειπε τιτσου βγηκε πρωτος,
  και ο συμπαικτης του βγηκε 2ος…τοτε ναι!!
  Στην αντιθετη περιπτωση παιρνουν το +200 για το 1-2 αλλα -100 για το τιτσου

 16. dimsel Says:

  Η δευτερη απορια του siesta δεν ισχυει γιατι μονο 4 ιδια φυλλα υπαρχουν! Αν εχεις 6-6-6-6 αποκλειεται να εχεις και κεντα 2-3-4-5-6!
  Εχω μια απορια: ζευγαρι ΔΡΑΚΟΣ-ΦΟΙΝΙΚΑΣ μπορει να πεσει?
  Οσο για το tutorial πολυ καλη δουλεια! Μπραβο!

 17. giannis apostolou Says:

  aporia re paidia…exei o antipalos to mahjong..kai zhtaei 2…peftei 4 o allo s de prepei na paiksei th bomba 2 opwsdoipote?h opote thelei ?

  • asourmelis Says:

   Prepei na tin paiksei oposdipote

   • 0038split Says:

    Καλημέρα Γιάννη και asourmelis,

    Ευχαριστώ για τα σχόλια 🙂 Και απαντώ αμέσως:

    Αν το Mahjong ζητήσει 2, έχει πέσει 4 αλλά υπάρχει βόμβα 2άρια, τότε όπως είπε ο/η asourmelis πρέπει να πέσει υποχρεωτικά.

    Να είστε καλά!

 18. slumberless Says:

  Παιδια μπορει μηπως καποιος να ανεβασει σε εικονες ολες τις καρτες της τραπουλας; Η αν καποιος ξερει καποιο σαιτ απ’ οπου θα μπορουσα να τις κατεβασω.

 19. lalala Says:

  pou mporoume na pe3oume online ???

 20. Vaggelis Says:

  syggnwmi mporeite na dwsete tis odhgies gia to trichu… dhladh pws paizetai me 3 paiktes to tichu???

 21. Georgbax Says:

  οδηγίες υπαρχουν εδω http://en.wikipedia.org/wiki/Tichu για το Threechu , οι δύο γίνονται ομάδα κανονικά και ο τρίτος παίζει και τα 2 πακέτα με κάρτες σαν να υπήρχε και τέταρτοσ παίχτης , μπορεί καποιος να μου πεί που θα βρώ μια τράπουλα ? για μέχρι τώρα παίζουμε με απλή και μπαλαντέρ ….

 22. Lelekas Says:

  geia sas paidia!!! exw mia aporia : an dio paiktes exoun tin idia kenta xrwma kai perimenoun pote tha riksoun tin bomba poios proigeitai autos pou tha pei prwtos tosoti tha petaksei tin bomba i auto pou tin petaei kateutheian xwris na pei?

  • 0038split Says:

   Γεια χαρά,

   Αυτό εξαρτάται από το πως παίζετε το παιχνίδι. Αν μιλάτε, υπερισχύει αυτός που το είπε πρώτος. Αν όχι, αυτός που θα ρίξει τη βόμβα πρώτος. Πάντως σε δύο ίδιες κέντες χρώμα, δεν υπερισχύει κάποιο χρώμα. Στο Tichu ΔΕΝ υπάρχουν ατού.

 23. parmas Says:

  Παιδιά.. μη ερώτηση..
  Γίνεται να ρίξω 3 όμοια φύλλα με έναν φοίνικα αλλά εννοείται να μην μετράει για βόμβα.
  π.χ. 3 άσσοι και φοίνικας..

  • 0038split Says:

   Γειά χαρά,

   Όχι, δεν γίνεται. Για να ρίξεις μια βόμβα πρέπει να είναι καθαρή: δηλαδή να είναι καρέ ή κέντα (χωρίς φοίνικα)

   Να είσαι καλά!

 24. manosk Says:

  Paidia to paixnidi creekos to exete dei. Neo. Diskolo kai auto. Omws exw porouei autes tiw hmeres. creekos com to site tous. Gia kati diafoertiko.

 25. MrStamts (@MrStamts) Says:

  Nέες τράπουλες tichu άριστης ποιότητας και οικονομικότερες μπορείτε να βρέιτε εδώ παιδιά… http://tichugr.blogspot.com/

 26. dimsel Says:

  ερωτηση:
  Βομβα π.χ 4-5-6-7-8 χανει απο βομβα 2-3-4-5-6-7? δηλαδη κερδιζει η βιμβα με τα περισσοτερα φυλλα ανεξαρτητως αν ειναι μικροτερο το φυλλο?

  • 0038split Says:

   Γειά χαρά!

   Σωστή η παρατήρηση, κερδίζει η βόμβα με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα. Κάπου εδώ να θυμίσω, η βόμβα κέντα είναι ισχυρότερη από τη βόμβα καρέ.

   Να’σαι καλά!

 27. Lalalakos Says:

  Erotosi exeis maj-jong kai pezeis m -1-2-3-4-5 ( ketna dld ) kai zitiseis px kenta me 5 mesa kai o antipalos riksei kenta alla anti gia 5 eixei to foinoika mesa ! meta prepei na pesei kai filo 5 ??

  • 0038split Says:

   Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση 🙂

   Η κέντα πρέπει να έχει 5. Ό,τι ζητάει το mahjong πρέπει να πέσει με την πρώτη δυνατή ευκαιρία.

   Να’σαι καλά!

 28. evelina4925 Says:

  δεν πολυκαταλαβαα!!

 29. bill Says:

  pou boroume na agorasoume to tichu?

 30. anta Says:

  ς ευχαριςτω πολυ! με βοηθηςες αρκετα!

 31. Οδηγός Πρωτοετών | 8 + 2 Παιχνίδια για την παρέα | Neolaia.gr Says:

  […] σας περιγράψω το πιο must παιχνίδι καρτών, διαβάστε το ειδικό guide που βρήκα και τα καλύπτει όλα!ΔηλωτήΤο παιχνίδι των παιχνιδιών, που έχει μεγαλώσει […]

 32. Sotiris Says:

  Hellooo,

  Exw kapoies erwthseis an boreite na voithisete :

  1. Otan paizei monofylia katw kai egw riksw to drako, epeita an exw vomva borw na th riksw apo panw otan erthei h seira mou kai etsi na parw kai tous pontous? h afou exw riksei egw to drako kai exoun pei oloi paso anagkastika pernw th mpaza kai th dinw se kapoio antipalo ?

  2. Otan o paikths me to majong zhthsei gia px ena 5, to opoio egw pou eimai o epomenos na paiksw to exw san vomva, prepei na th riksw atofia h borw na to paiksw mono to 5. To rwtaw giati borei egw th vomva na mh th xrhsimopoihsw pote san vomva kai na th spasw an thelw se zeygaria h foul analogws pws paei to paixnidi. Nomizw den einai aparaithto anagkastika na petaksw th vomva atofia, afou ikanopoiw to aithma tou majong me ena 5.. Swsto???

  3. An exw meinei me 4 fylla ta opoia einai vomva kai exw parei baza borw na th riksw?? Dil. h vomva paizetai se keno trapezi??

  4. Episis otan paizw ena filo px 5 kai poun oloi paso, epeita egw borw na paiksw apo panw allo fyllo megalytero xwris na parw th mpaza???

  Eyxaristw

  • 0038split Says:

   Γεια σου φίλη/ε,

   1) Μπορείς (αν θέλεις) να πάρεις τη μπάζα του δράκου ρίχνοντας βόμβα.

   2) Η βόμβα πέφτει ατόφια

   3) Ναι, μπορείς. Η βόμβα παίζεται οποτεδήποτε στο παιγνίδι. Δεν χρειάζεται να περιμένεις τη σειρά σου

   4) Όχι, δεν μπορείς…

   Να είσαι καλά!.

  • Βαγγελης Γκουλιος Says:

   Ξανα επισημαινω πως
   1) Μεχρι ο παιχτης να δωσει τον δρακο σε αυτον που πιστευει πως θα βγει τελευταιος οποιος εχει την βομβα εχει το δικαιωμα να πει στοπ και να ριξει την βομβα ακομα και αν ειναι ο ιδιος ο παιχτης που ειχε το δρακο .Η βομβα πεφτει οποτε θελουμε εμεις ειτε πετοντας την ειτε λεγοντας στοπ
   2) Ξανα λεω και μαλλον το σχολιο δεν το ειδε ο δημιουργος οταν εχουμε 6 ειτε σε καρε ειτε σε κεντα χρωμα και ζητηθει το 6 μπορουμε να πεταξουμε μονο ενα φυλλο οχι υποχρεωτικα την βομβα
   3)Πολυ καλη ερωτηση !!!Σε κενο τραπεζι η βομβα πεφτει αλλα οχι σαν βομβα …δλδ αν εσυ κλεισεις με καρε παππαδες ,τοτε καποιος μπορει να σε χτυπησε με καρε δυαρια ..οπως και επισης αν εσυ ριξεις σε κενο παιχνιδι κεντα χρωμα 6 με Κ τοτε καποιος αλλος μπορει να ριξει απλη κεντα 7 με Α και φυσικα ν απαρει την μπαζα ..Προσοχη καλυτερα να χτυπησετε τον εαυτο σας !!
   4) αποο την στιγμη που θα πουν ολοι πασσο παιρνεις την μπαζα και παιζεις καποιο αλλο φυλλο ..δεν υπαρχει λογος να μην παρεις τους 5 ποντους .Αν βγει πρωτος ο συμπαιχτης σου απλα παιρνει την μπαζα σου 🙂
   Συγνωμη που επεμβαινω Admin αλλα πρεπει το τιτσου να παιζεται σωστα !!και μονο αν παιζεται σωστα μεταξυ μας θα παιζεται σωστα και στα τουρνουα
   Φιλικα Βαγγελης Γκουλ

   • giwrgos Says:

    gia to 3 dn katalava kai polu kala ti les vaggeli…i vomva peftei se keno trapezi san vomva kai dn xtypietai ektos apo megaluteri vomva…isws na min katalavainw kai kala ti grafeis…episis swsti i paratirisi s kai einai to mono lathos tou dimiourgou apo oti eida oti an zitisei to majong 5 kai exeis 5555 h kenta xrwma me 5 mporeis na to paikseis monofullia…dialegeis dld…

   • hathy Says:

    Φίλε Βαγγέλη επειδή φαίνεσαι ότι το κατέχεις θα ήθελα μόνο να μου πεις που διάβασες αυτό που λες ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να ρίξεις την βόμβα αν σου ζητήσει το manjong ένα χαρτί που το έχει σε καρέ ή σε κέντα χρώμα, γιατί στο http://www.brettspielwelt.de/Hilfe/Anleitungen/Tichu/ που μου έχουν πει να παίζω online γράφει ότι η βόμβα πρέπει να παίσει ατόφια.
    Και κάτι ακόμα που μπορούμε να ενημερωθούμε για πρωταθλήματα που γίνονται?
    Ευχαριστώ.

  • Βαγγελης Γκουλιος Says:

   Αυτο που ειπα στο 3) ειναι πως :
   σε κενο τραπεζι μπορεις να παιξεις βομβα αλλα δεν εχει την δυναμη της βομβας για παραδειγμα
   αν εσυ σε κενο τραπεζι πεταξεις κεντα χρωμα ,μια απλη κεντα μεγαλυτερη σε αξια μπορει να σε κερδισει ..Προσπαθησε γενικοτερα να χτυπας τα χερια των αλλων πριν παρεις χερι για να εισαι σιγουρος πως δεν θα γινει καμια επιπλοκη .Γενικοτερα δεν εχει τεθει σε διαθεσιμοτητα καποιος ορος .Το μονο που αναφερετε συμφωνα με το manual του παιχνιδιου ειναι πως δεν ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ βομβα σε κενο τραπεζι ..Οχι πως δεν μπορεις να την παιξεις αλλα δεν υφισταται ,δλδ δεν εχει την μορφη βομβας .Εδω οι αποψεις διεισταντε !!με την πρωτη ευκαιρια θα σου λυσω την απορια 🙂
   Μεχρι τοτε καλυτερα να χτυπας λεγοντας στοπ τον αντιπαλο παρα να διακυνδηνευεις τυχον παρεξηγησεις 🙂
   Καλο gaming
   Ελπιζω να τα πουμε σε καποιο πανελληνιο πρωταθλημα 🙂

   • Βαγγελης Γκουλιος Says:

    φιλε/η hathy ,
    εχω παιξει σε πολλα τουρνουα και απο την εμπειρια μου εχω να σου πω πως σε μονοφυλλια μπορεις να παιξεις και μονο το ενα εξαρι .Αλλωστε πρεπει να πραγματοποιηθει η επιθυμια του μαγιονγκ ειτε ειναι βομβα ειτε μονοφυλλια ..δεν μπορει καποιος να σε αναγκασει να παιξεις την βομβα ουτε να κοιταξει τα φυλλα σου και να πει θα παιξεις την βομβα .Ισως ειναι λαθος του brett ,ισως παλι να ειναι μλκια η μεταφραση ,ισως να το διορθωσανε μετα το tutorial του παιχνιδιου .Αυτο που σου λεω ειναι σιγουρο .Οσο για τα πανελληνια πρωταθληματα διοργανωνονται μεσω της αλυσιδας playhouse .καλη επιτυχια !!

   • Βαγγελης Γκουλιος Says:

    Σχετικα με το 3 εχω κανει λαθος ..απλα η βομβα δεν παιζεται σε αδειο τραπεζι ,δλδ δεν μπορει να παιχτει ενω εχει πεταξει ο αλλος σκυλια ή ενω εχει γινει clear trick και καποιος ειναι ετοιμος να παιξει

 33. mariabb Says:

  xairete!sunxarhthria aia authn thn stilh mas voithaei para polu!
  tha hthela na se rwthsw ta ekseis
  1.meta apo A,DR k PH ti mpories na paikseis?
  2. poia einai h pio katallhlh stigmh na riskeis mpompa wste n pareis pontous?
  3.ean o sumpexths riksei kenta paei paso o antipalos k exw kenta p sunexizei thn rixnw?h erwthsh isxuei k g sundiasmous k mpompes.

  • 0038split Says:

   Γεια σου Μαρία,

   1) Μετά από Α μπορείς να παίξεις Δράκο, Φοίνικα ή βόμβα

   2) Συνήθως ρίχνουμε βόμβα όταν παίζεται ένας γύρος με πολλούς πόντους, για να τους κρατήσουμε στην ομάδα μας. Επίσης, αν έχουμε δράκο και δεν θέλουμε να δώσουμε τους 25 πόντους στην ομάδα, τον ρίχνουμε και αμέσως ρίχνουμε βόμβα. Έτσι παίρνουμε τη μπάζα. Επίσης, ρίχνουμε βόμβα για να αποτρέψουμε κάποιον να βγει πρώτος. Αυτό γίνεται με τον καιρό…

   3) Μπορείς να παίξεις οποιονδήποτε συνδιασμό είναι δυνατότερος από τον τελευταίο που υπάρχει στο τραπέζι. Συνήθως δεν χαλάμε τη στρατηγική του συμπαίκτη (αν π.χ. έχει πει Tichu, δεν πάμε πάνω από το φύλλο του, για να μην χάσει μπάζες, άρα πρώτα χέρια. Εκτός κ αν είναι να βγούμε εμείς πρώτοι ή για να κόψουμε κάποιο Tichu της αντίπαλης ομάδας. Αυτό είναι όμως θέμα εξάσκησης.

   Να’σαι καλά!

 34. natasa Says:

  paidia h mpaza kai to xeri den katalava ti einai 😀

  • Βαγγελης Γκουλιος Says:

   Γεια σου Νατασα
   Χερι εννοουμε οταν ειναι η σειρα μας να παιξουμε ,δλδ τον συνδιασμο που θα επιλεξουμε εμεις να παρουμε
   και μπαζα ειναι τα κερδισμενα χαρτια που εχουμε 🙂

 35. Sotiris Says:

  Hellooo,

  Alli mia erwthsh : An 2 paiktes exoun vomva A-10 gia paradeigma allou xrwmatos o kathenas (profanws), aytes oi 2 vombes exoun thn idia dynamikh h i vomva kapoiou xrwmatos einai pio dynath??

  Thank you

  • Βαγγελης Γκουλιος Says:

   Φιλε μου Σωτηρη
   Δεν κρινουμε την κεντα χρωμα με βαση το ιδιαιτερο χρωμα της ..Ολα τα χρωματα ειναι ισαξια ..Μια κεντα χρωμα (βομβα) Α-10 οπως ειπες ειναι χαμηλοτερης δυναμης απο μιας Α-9
   Δλδ αυτο που θελω να πω ειναι οτι :
   Βομβα κεντα χρωμα ειναι ισχυροτερη οταν ειναι ιδιων αριθμων καρτων μεγαλυτερης αξιας ,και υπαρχει βομβα περισσοτερων καρτων (μεγαλυτερης κεντας )

 36. GEWRGIA K. Says:

  GEIA SAS OTAN ZYTI8EI ENAS ARI8.ARXIKA K YPARXEI BOMBA STON EPOMENO EIPATE THN PETAME….OMWS EX8ES POU EPAIZA ONLINE DEN MPORESA NA THN PAITA3W GIATI?

 37. xristos Says:

  ean riksw bomba kare 4-4-4-4 borei o antipalos na riksei bomba kare 3-3-3-3 k na me xtipisei?

  • μανος12312 Says:

   οχι οπως και στους υπολοιπους συνδυασμους , η βομβα σου ειναι μεγαλυτερη των 3αριων του αντιπαλου οποτε χτυπαται μονο απο 5αρια 6 αρια κεντες μπομπε ςκ.λ.π.

 38. μανος12312 Says:

  εχω 3456 φοινικα και 7777
  αν ο αντιπαλος παιξει Μ12345 και ζητησει 7 , μπορω να παιξω το 7 με τον φοινικα και να κρατησωτην βομβα ,
  η πρεπει να βαλω στην κεντα το 7αρι?

 39. peteref Says:

  να ρωτησω αν εχω μια οποιαδηποτε μπομπα, μπορω να την ριξω στο κενο;

  • κάλλια Says:

   ναι,φυσικα!

   • Βαγγελης Γκουλιος Says:

    Αλλο ειπες …και λεω ξανα βομβα δεν υφισταται στο κενο ..δν αν εσυ μ παιξεις σκυλια δεν μπορει καποιος αλλος να πεταξει βομβα και να παιξει πανω μου ..να χασω την σειρα μου δλδ …

  • Βαγγελης Γκουλιος Says:

   Στο κενο ,ΟΧΙ ποτε !!ειπαμε δεν παιζονται βομβες σε κενο τραπεζι !!

   • κάλλια Says:

    μα τι λες βρε καλο μου?εχω παρει χερι με ασσο,εχω μεινει με βομβα και σκυλια, και θα πεταξω πρωτα τα σκυλια???? για ποιο λογο? θα πεταξω τη βομβα,θα μεινω με σκυλια και θα τα πεταξω στο τελος για το 1-2!

 40. sofia Says:

  Καλησπέρα σας,
  Μια ερώτηση: Αν έχουν μείνει 2 παίκτες, και ο ένας βγει με δράκο, τον κρατάει η ομάδα του ή τον δίνει στην αντίπαλη ομάδα?

  • ανδρεας Says:

   Καλησπέρα, αν ριξω μια κέντα με το mahjog (π.χ. ΜJ-2-3-4-5) και ζήτησω 6 αλλά ο επόμενος παίχτης δεν έχει 6 αλλά έχει κεντα και στη θεση του 6 έχει τον φοίνικα (π.χ. 3-4-5-Φ-7). Πρεπει να το ριξει ή μπορει να παει κ πασο??

   • κάλλια Says:

    μπορει να παει και πασο ανδρεα.
    σοφια,τον δινει στον αλλο. Τωρα,το ποιος θα παρει τους ποντους του δρακου,εξαρταται απο το ποιος βγηκε πρωτος

 41. Διαχρονικά φοιτητικά παιχνίδια | citycampus.gr Says:

  […] Πολύ ενδιαφέρον και όχι τόσο διαδεδομένο. Δείτε πολύ καλές οδηγίες εδώ: […]

 42. iwanna Says:

  exei o enas paikths to mahjiong kai zhtaei apo ton epomeno ena tria kai exei bomb mporei na riksei mono to ena triari kai na krathsei gia meta ta alla tria kai na ta paiksei tripleta h fullhouse?

 43. Αγγελος Says:

  Μήπως στην βόμβα χρώμα -κέντα υπάρχει πιο ισχυρό χρωμα;;;;;

 44. Boss21 Says:

  mia erwthsh xwris na exw diavasei kapoia apo ta parapanw .Otan paizw tichu sto fb kai sugkekrimena sto dod.gr otan kerdizw thn seira me mpompa panw se drako , o drakos menei se mena. Eina9i swsto auto h oxi? Euxaristw

 45. Παυλος Says:

  Καλησπέρα!Έχω την εξής απορία!Ρίχνω μία κέντα από το μαγιόνγκ μέχρι το 9 και ζητάω Άσσο.Ο αντίπαλος ο επόμενος στη σειρά έχει βόμβα χρώμα 4-5-6-7-8 και φοίνικα με τον οποίο μπορεί να φτιάξει 9φυλλη κέντα με Άσσο βάζοντας μέσα το 7 και το 8 της βόμβας(δεν έχει άλλα 7αρια 8αρια).Μπορεί να ρίξει τη βόμβα και μετά να παίξει το 9 ή είναι υποχρεωμένος να παίξει την κέντα χαλώντας την βόμβα;
  Ευχαριστώ πολύ εκ τωκ προτέρων!!!

  • johanito Says:

   Ειναι υποχρεωμένος να χαλασει την βομβα εφοσον τα φυλλα του επιτρεπουν να κανει κεντα με τον άσσο που ζητήθηκε! Δηλαδη 6-7-8-9-10-j-Q-K-A = 9 φύλλα, το 4 κ το 5 σου μενουν στο χερι!
   Βέβαια αν δεν παιζεις στο διαδίκτυο και παιζεις σε φιλικη παρέα ή τουρνουά μπορείς να κλεψεις λίγο και να πεις πάσο γιατι δυσκολα θα σε αντιληφθουν! ^_^

 46. 'Γιωργος Α' Says:

  Συχαριτιρα για ολο αυτο!
  Εχω 2 ερωτησεις μπορεις να πεταξεις βαμβα ακομα και πανω στο δικο σου φιλο? Δηλαδη μενεις με ενα δρακο και 6666 και εχεις παρει μπαζα μπορεις να πεταξεις τον δρακο και απευθειας την βομβα και να κλεισεις?

  Αν πεταχτει μαγιον και ζειτιθει ενα 6 και ο επομενος εχει βομβα 123456 εινια αναγκασμενος να την πεταξει ή μπορει να πεταξει σκετο το 6 και να κρατισει την βομβα

 47. 'Γιωργος Α' Says:

  και ενα τελευταιο αν πεχτει μαγιον και ζειτηθη 7 και ο επομενος πεταξει το 7 και ο επομενος εχει βομβα 1234567 πρεπει να την πεταξει απο την ωρα που εχει πεχτει το φιλο που ζειτηθηκε?

 48. marianna Says:

  οταν πεταω πενταφυλλη κεντα με μαγιονγκ μαζι δηλαση μαγιονγκ 1,2,3,4,5 κ ζητησω 7 δηλαδη ο επομενος παιχτης να ριξει πενταφυλλη κεντα με 7 ..κ εκεινος μπορει να κανεικεντα βαζοντας αντι για 7 φοινικα …δηλαδη 5,6,φοινικα,8,9 …. γινεται αυτο ή μπορει να πει πασο?

 49. Bill77 Says:

  Σιγουρα πρεπει να πεταξεις βομβα αν εχεις κααι στη ζητησει το μαγιονγκ;αν εχεις δηλαδη βομβα ρηγαδες και ζητησει ρηγα πετας και τους 4 ή μπορεις και έναν;

  • kallia Says:

   μπορείς να πετάξεις μόνο έναν, εκτός και αν έχει πέσει άσσος ή δράκος , οπότε είσαι υποχρεωμένος να πετάξεις τη βόμβα.

 50. Paralias Says:

  Geia Sas tha hthela mia pistopihmenh tekmiriosh sxetika me to tichu kai tous kanones tou paixnidiou oso anafora to thema ts bomb .. uparxoun 2 kanonismoi o enas einai autos p leei oti to tichu DN einai paixnidi antanaklastikwn kai afora kurios otan paizeis se trapezi mazi me alous kai o allos einai p leei oti dn bomb tn petas opote theleis,,, kai erxomaste se mia antikroush pou dn diekrinizetai pouthena ti ginetai sthn periptwsh pou leme oti meneis me 1 fulo dn milaei kaneis kai molis pas na pekseis s leei stop exw bomb kai tn paizw opote thelw wraia mexri edw omws se authn tn periptwsh perneis ena pleonektima p dn tha eprpepe na exeis kathws ekmetalevesai ta antanaklastika oti dld paw na paiksw pragma to opio antikrouei ston allo kanona oti to tichu dn einai paixnidi antanaklastikwn! mporei kapios na m vrei kati p na pistopiei ti ginetai se auth tn periptwsh????

  • kallia Says:

   χωρίς παρεξήγηση, αλλά έχω δυσλεξία και δεκτυσαν τα μάτια μου στις 3 το πρωί να καταλάβω τις γράφεις με τα greeklish. ψήσου να γράφεις ελληνικά!!

   • Paralias Says:

    Συγνωμη απλα μου εχει μεινη λοιπον αυτο π εγραφα πιο πανω ειναι κατι το οποιο γινεται πολυ συχνα κυριος σε τραπεζι με παρεα. Στους κανονες του παιχνιδιου λεει οτι το τιτσου δεν ειναι παιχνιδι αντανακλαστικων οπως και επισης λεει οτι την μπομπα τν πεταμε οποτε θελουμε και ρωταω τι γινεται στην περιπτωση που οταν ερθει η σειρα ενος παιχτη και καθως παει να παιξει του λεει ο αλλος στοπ εχω μπομπα και τν πεταω οποτε θελω οκ μεχρι εδω εχει δικιο αλλα αυτο ερχεται σε αντιπαραθεση με τον κανονισμο το οτι το τιτσου δν ειναι παιχνιδι αντανακλαστικων και οταν λες στοπ τν ωρα πα παει να παιξει ο αντιπαλος εκμεταλευσαι τα αντανακλαστικα σου παιρνοντας ενα πλεονεκτιμα π δν θα επρεπε να παρεις!!! Υπαρχει κατι π να πιστοποιει το τι ακριβως γινεται?

  • fw Says:

   Δεν υπάρχει stop στο tichu ! Αν μείνεις με ένα φύλλο η βόμβα πρέπει να πέσει ακριβώς την στιγμή που παίζει ο προηγούμενος από σένα. Και γιατί αυτό; Αν π.χ έχεις πει tichu και έχεις μείνει με άσσο, κάτω είναι ρίγας, δεν δικαιούται ο αντίπαλος να μάθει ότι βγαίνεις επειδή βλέπει οτι πας να παίξεις. Για να πας να παίξεις σημαίνει ότι βγαίνεις ενώ θα υπήρχαν πιθανότητες να μην βγαίνεις κι όλας (αν είχες ας πούμε ντάμα). Τώρα, σε περίπτωση που ο προηγούμενος έχει και τον Ρίγα και την βόμβα, τα πετάει ΜΑΖΙ. Δεν πετάει πρώτα τον Ρίγα, κόβει λίγο κίνηση, και σου λέει stooooop!
   όποιος σου ξαναπεί στοπ πες του να πα να παίξει 1-2-3 …

 51. Xenofon Fistes Says:

  μια ερωτηση!
  αν αυτος που εχει το μαγιον παιξει 5φυλλη ( μ,2,3,4,5) κεντα και ζητησει π.χ. 6 και ο επομενος εχει 5,6,8,9 και φοινικα,πρεπει αναγκαστικα να βαλει το φοινικα σαν 7 και να παιξει την κεντα;

 52. Xenofon Fistes Says:

  το μαγιον δηλ με αναγκαζει να κανω το φοινικι 8, εγω ηξερα οτι δεν ειναι απαραιτητο, αμα θες το ριχνεις αλλα ειχαμε μια διαμαχη, τελος παντων, εισε σιγουρη; εχεισ καποιο αποσπασμα απο τους κανονες που να λεει ετσι;

 53. Φανή Says:

  Σήμερα έπαιζα με τους φίλους μου και πεταξε ο αντίπαλος μου διπλά, δλδ 77. Εγώ για να τον χτυπήσω πέταξα 7 μαζί με φοίνικα και αυτοί άρχισαν να γελάνε. Εγώ δικαιολογήθηκα λέγοντας πως μετράει για διπλό +μισο. Έκανα λάθος;

  • 0038split Says:

   Γεια σου Φανή,

   Ναι, έκανες λάθος, μιας και στα ζευγάρια που έριξες ο Φοίνικας λειτουργεί ως μπαλαντέρ. Δηλαδή έριξες 7/7
   Αυτό το +μισό ισχύει στη μονοφυλλία και μόνον εκεί.

 54. Σωτηρία Says:

  Υπάρχει στοπ στο τιτσου; Αν ναι τι είναι;

 55. Soriria Says:

  Υπάρχει στοπ στο τιτσου; Αν ναι τι είναι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: